Piernikowe święta

Jak sprawić, by świętpiernikia Bożego Narodzenia były wyjątkowe? Upiecz razem z Nami pyszne domowe pierniczki i poczuj magię świąt!

Najpierw przygotuj ciasto:

* 250 g masła lub margaryny
* 400 g miodu (miód naturalny i sztuczny w proporcjach 1:1)
* 250 g cukru

Wszystko razem podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia, następnie wystudzić.
* 3 jajka  i 2 żółtka
* 1000 g mąki pszennej -(ok 900 wsypujemy do ciasta, reszta będzie pomocna przy wałkowaniu)
* 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki przyprawy do piernika
* 4 czubate łyżka ciemnego gorzkiego kakao
Jajko i żółtko ubić w misce, dodać mąkę przesianą z proszkiem, przyprawami i kakao, wlać wystudzoną masę miodową i dokładnie wyrobić miękkie ciasto. Będzie dość kleiste, więc dosypujemy mąkę do czasu, aż uda nam się uzyskać masę odchodzącą od dłoni.
Ciasto wstawić w chłodne miejsce na kilka dni.
Wałkować na grubość ok. 5-6 mm (będzie miękkie, w razie potrzeby podsypywać naprawdę minimalną ilością mąki).
Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
A jaką frajdę sprawia pieczenie pierniczków, zobaczcie sami!

Komentarze

komentarzy